Ouder-kind psychotherapie is een vorm van hulp die bedoeld is voor ouders van een jong kind, die vast lopen in de relatie tussen hen en hun kind.
Kinder- of jeugdpsychotherapie is hulp die bedoeld is om een kind of jongere met psychische klachten of gedragsproblemen te helpen.
In de psychotherapiepraktijk wordt de cognitieve gedragstherapie aangevuld met Acceptance and Commitment Therapy en elementen uit de Mindfulness.
Met het oog op de voortgang van de behandeling kan er diagnostiek worden verricht bij het jonge kind. Ik kan intelligentie-onderzoek doen, een observatie op school, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.
De cognitieve gedragstherapie is het uitgangspunt van de psychotherapiepraktijk.
Bij jonge kinderen wordt veel gebruik gemaakt van videoreflectie als middel, maar altijd na overleg met u.
EMDR betekent Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken bij ouders, kinderen en ook heel jonge kinderen.
Mijn psychotherapiepraktijk heeft voor jongeren niet de diagnostisch middelen om uitvoerig intelligentie-, neuropsychologisch of persoonlijkheidsonderzoek te doen. Ik zal u hiervoor doorverwijzen als dit aan de orde is.
Naast de behandeling van het kind, is er altijd een vorm van ouderbegeleiding. De vorm en frequentie kan verschillen, en wordt afgestemd op de leeftijd van het kind en de wensen van ouders.
Standaard bij de intake krijgt u en de jongere een email toegestuurd met toegang tot een korte vragenlijst. U krijgt het verzoek deze in te vullen. Ook tijdens de behandeling zult u regelmatig gevraagd worden een vragenlijst in te vullen. Dit heet Routine Outcome Monitoring.